2009. szeptember 13., vasárnap

Felújított óvodát avattak Érkeserűben

Felújított óvodát avattak Érkeserűben

Erdon.ro

Bihar megye – Teljesen felújított óvodában kezdhetik az új tanévet az érkeserűi óvodások. Az avatóünnepséget szombaton délután tartották, hétfőn már a negyven óvodást két óvónéni várja az első napon.

Felújított óvodát avattak Érkeserűben

Szombat délután a felújított érkeserűi óvoda udvarán szülők, nagyszülők, és előljárók gyülekeztek az ünnepségre. Meg persze a gyerekek, akik nem is várták meg, míg a nagyok elmondják beszédeiket, meg elvágják az avatószalagot, hanem azon melegében birtokba vették az udvaron lévő hintákat. A bekerített udvar egyébként olyan tágas, hogy ott még sok játék el fog férni a továbbiakban, és játékra is lesz bőven tér. Az ünnepséget Nyiri Sándor polgármester nyitotta meg, beszédében megjegyezve, hogy mai „ínséges” időkben nagy dolog új, vagy felújított épület avatóját tartani, de azt is hozzátette, hogy a munkához szükséges pénz még az RMDSZ kormánytagsága idejében érkezett. A pénteki, a Tanfelügyelőség előtti tüntetésre utalva az új óvoda bejáratánál is leszögezte: nem hagyjuk magyar oktatásunkat.

Két alkalom egy hét alatt

Sztretye Erika, a Kiskereki községi iskola igazgatónője arról szólt, hogy a gyerekek szempontjából sorsdöntő az óvodában eltöltött pár év, ezért nem mindegy, milyen is az az óvoda. De nem csak az óvoda, az iskola is olyan kell legyen, ahol a tanárok szeretnek tanítani, ahol a gyerekek jól érzik magukat, és ahová a szülők is szívesen betérnek. Csak dícséretet érdemelt az a közösség, amely egy héten belül két alkalommal is felújított épületének avatójára gyűlhet össze, utalt a megelőző vasárnapon a római katolikus plébánián tartott ünnepségre Cseke Attila. Az RMDSZ szenátora úgy vélte, az emberek jogos elvárása, hogy az óvodáikban, iskoláikban, templomaikban megfelelő körülmények legyenek, hiszen ezek a közösség megtartói. A beszédeket követően Oroszi Magda református, utána Mihály Balázs római katolikus lelkész kért áldást az intézményre, majd a két gyerek tartotta avatószalagot Sztretye Erika, Cseke Attila, és Nyiri Sándor vágta át.

Mint erdőn a madárnak

Következett a gyerekek versekből, énekekből, gyermekjátékokból összeállított ünnepi műsora, melyet az épület nagytermében adtak elő a szülők gyönyörűségére, énekelve egyebek mellet azt, hogy „jó dolgunk van, mint erdőn a madárnak”. Az óvodában egyébként a nagyterem mellett van 2 kisebb terem a csoportoknak, ebédlő, mosdó, és kazánház a fűtéshez. A beruházás értéke 250 ezer lej volt. Az első tanítási napon Hengye Erika és Sass Timea óvónénik 40 érkeserűi gyereket várnak a megújult oviba.