2011. január 18., kedd

Tengerré változott legelő Érkeserű határában

Tengerré változott legelő Érkeserű határában

erdon.ro
Rencz Csaba
2011.01.18

Bihar megye - Az Érmellék legalacsonyabban fekvő részén, Érkeserű faluban egyelőre nem veszélyeztet lakóházakat a belvíz, de a legelők „tengerré” változtak, mondta el kérdésünkre Nyíri Sándor polgármester.


A Kiskereki községhez tartozó Érkeserű az 1960–as évek végén lecsapolt mocsárvilág területén található, a régió legmélyebben fekvő részén. Ennek megfelelően nem meglepő, hogy a szokatlanul sok csapadékból származó belvíz gondot okoz a településen. Volt már ekkora a belvíz korábbi években, ellenben most annyival rosszabb a helyzet, hogy míg akkor tavasszal volt, ami után következett a szárazabb időszak, most még csak január van, vagyis további csapadék, esetleg hóolvadás is várható a továbbiakban, ami súlyosbíthatja a helyzetet, mondta kérdésünkre Nyíri Sándor polgármester.


Tó a szántóföldön


Érkeserű lakóházait legalábbis egyelőre nem veszélyezteti, a falu szélső épületeitől mintegy 20 méterre van még a víz a Kiskereki felőli bejáratnál. Ellenben az út menti legelőn olyan szépen hullámzik a víz, mintha tenger lenne ott, a szántóföldeken pedig néhol méteres a vízmélység. Az Ér folyón átvezető híd mellett, a töltésen kívül pedig azt hiheti az arra járatlan, hogy egy nagy tavat lát. A keserűi romatelepet, mely egy domb hátán van a falutól távolabb, elzárta a világtól a víz, ez nem ismeretlen jelenség, máskor is megtörtént már a polgármester által említett tavaszi áradásokkor. Erre az eshetőségre készülve korábban kővel feltöltötték az oda vezető utat, de mára az is víz alá került már. Egy kis tutajt építettek, hogy, mint hajdanán a mocsárban, azzal közlekedjenek.


Híd a romatelepre?


Nyíri Sándor telefonbeszélgetésünk idején is a megyei Sürgősségi Esetek Felügyelőségénél (ISU) próbált segítséget kérni. Szerinte megoldás lenne egy úgynevezett pontonhíd, mint ideiglenes megoldás. Most (is) jó szolgálatot tennének azok a szivattyútelepek, melyeket még a rendszerváltás előtt kezdtek építeni éppen az ilyen esetekre készülve, hogy a vizet „beemeljék” az Érbe, de amelyek sosem készültek el... Az árkok pedig már nem bírják a terhelést, mármint az a kevés, amely még megvan, és ritkán ki is lett takarítva. A község másik két, magasabban fekvő településén (Kiskerekiben és Asszonyvásárán) nincsen hasonló helyzet, de ott is van víz esetleg pincékben, kertekben.