2010. december 6., hétfő

Konfirmáltak találkozója Érkeserűben

Az Érkeserűi Református Egyházközségben is immár hagyománya lett a 25 és 50 éve konfirmáltak találkozójának, amelyet az Advent-vasárnapok egyikén tartunk. Idén ez Advent második vasárnapjára, december 5-ére esett.

Írásos meghívóval, személyes üzenettel, gyülekezetünk weboldalán való meghirdetéssel igyekeztünk időben értesíteni az elszármazottakat - örömteli volt látni, hogy mindkét évfolyamnak több mint a fele meg tudott jelenni.

Az ünnepi istentisztelet alapigéje az Advent második vasárnapi evangéliumi Ige volt a Lukács evangéliuma 21. része 25-28. versei alapján. Oroszi Kálmán helyettes lelkipásztor az igehirdetés során kiemelte, hogy jó lenne, ha nemcsak legnagyobb mélységeinkben, életünk végén vagy az utolsó időkben feltekinteni az égbe Krisztusra, hanem ünnepvárásunkban és hétköznapjainkban is mindig őreá tekintenénk fel.

A gyülekezet nemrég megalakult gyermekkórusa - Nyéki Enikő kántor vezetésével - adventi énekekkel örvendeztette a megjelenteket.

Az istentisztelet második részében az egykor konfirmáltak fogadalmának megerősítésére került sor. A név szerint az Úrasztalához szólítottak a fogadalomtételt követően csendben emlékeztek meg a már elhunyt évfolyamtársakra, illetve az egykor konfirmáltató lelkészekre: Pál László és Kallós István tiszteletesekre. A megjelentek alkalomra készült emléklapot vehettek át, melyen az egykor konfirmáltak névsora, az egykori konfirmációs eskü és ének szövege is szerepelt.

Az adventi úrvacsoraosztás során előbb a presbiterek mutatták a rendet, hogy a jubiláló konfirmálók ezután együtt tudjanak úrvacsorázni, majd a gyülekezet a megszokott szép rendben és ékességben járult a kegyelem asztalához. Mint minden évben, az úrasztali kenyeret és bort az egykor konfirmáltak közül adományozták.

Az istentisztelet után került sor a csoportképek készítésére, illetve konfirmálók és társaik számára megtartott szeretetvendégségre. A forró tea és kávé mellett kemencében sült kalácsok és aranygaluska került az asztalra az otthon ízeit is éreztetve - Balajti Irén harangozó-presbiterünk munkájának köszönhetően.

Kiváló alkalom volt ez nemcsak a Krisztushoz és az egyházhoz tett hűségeskü megerősítésére, hanem az elszármazottak, a szétszakadt családok, az egykori barátok és osztálytársak találkozására. Isten tartsa meg gyülekezetünket, református egyházunkat, településünket és népünket, legyünk mind az Ő Anyaszentegyháza és nyája!

Oroszi Kálmán
helyettes lelkipásztor50 éve konfirmáltak25 éve konfirmáltak
50 éve konfirmáltak

1960. május 19.
Pál László lelkipásztor

 1. Balajti Ilona
 2. Bertalan Erzsébet
 3. Bertalan Ida
 4. Bertalan Ilona
 5. Csuka Sándor
 6. Herman Sándor
 7. Kis Erzsébet
 8. Kis Imre
 9. Kis Sándor
 10. Lengyel Emma
 11. Munkácsi Sándor
 12. Nagy József
 13. Pete Sándor
 14. Szakács Erzsébet
 15. Szatmári Dániel
 16. Szatmári Irén

25 éve konfirmáltak
1985. május 15.
Kallós István lelkipásztor


 1. Amászka Károly
 2. Fekete Zoltán
 3. Gábor Edit
 4. Giczei Zoltán
 5. Herman András
 6. Jakó Edit
 7. Kiss Ibolya
 8. Munkácsi Ilona
 9. Munkácsi Tibor
 10. Nagy László
 11. Papp Piroska
 12. Precup Tünde
 13. Sas Dániel
 14. Szkirkánics Katalin