2011. november 30., szerda

Gyümölcsfa-telepítés

2011. november 4. és 6. között, fagymentes napokon 13 gyümölcsfaoltványt és 162 tő bogyósgyümölcs oltványt sikerült telepíteni az érkeserűi református parókia kertjébe.

A meleg és száraz ősz nemcsak a lombhullást késleltette, hanem nehezítette a talaj időben való elkészítését is. Lombhullásra és még a fagyos napok beállta előtt, időben kellett trágyázni, a kemény földet pedig hol kézzel felásni, hol pedig ló- vagy traktorekével felszántani. Az építkezések maradványaként elterülő törmeléket folyamatosan kitermelni, a száraz földben szakszerű telepítő gödröt és árkot kiásni, a telepítés előtt és után a terepet elegyengetni sem volt könnyű feladat.




A 13 gyümölcsfaoltvány között 2 ringló (2 féle), 4 szilva (3 féle), 5 meggy (4 féle), 1 cseresznye és 1 kajszi van. A 2 éves oltványok a törmelékes talaj miatti mésztűrés, az erre is alkalmas alany, az öntermékenyülés illetve a kölcsönös beporzás, a betegségek elleni ellenálló képesség, a korán termőre fordulás, valamint a meglévő gyümölcsfákhoz képest is eltérő érési időszak szempontjai szerint lettek kiválasztva vírusmentes debreceni faiskolákból, helyben való kitermelés során. A gyümölcsfákat a parókia előtti kiskertbe, a virágoskert helyébe és addig kihasználatlan partszakaszokba telepítettük a meglévő pár szilva, meggy és a kajszi mellé.




A telepítésre került 162 tő bogyósgyümölcs: 14 tő piros ribizli, 45 tő fekete ribizli (a beporzás miatt kétféle), 22 tő josta (a fekete ribizli és a köszméte keresztezése, ellenálló), 19 tő nyári és 18 tő kétszertermő málna (gyökeres, betonoszlopok közötti huzalos támrendszerhez), 20 tő piros köszméte (magastörzsű aranyribiszke alanyra oltva, karózással, ellenálló), 24 tő zöld köszméte (dugvány, ellenállló). A bogyós oltványok is a gyümölcsfákhoz hasonló feltételek szerint lettek kiválasztva, szintén debreceni termelőtől. A feketeribizli és a josta egy része a gyümölcsfák sorai közé lett telepítve, míg a bogyósok javarésze a régi parókiarész háta mögé, a nehezen szántható, délig leárnyékolt kertrészbe.




Itt mondunk köszönetet a száraz talaj ellenére, a telepítés sürgőssége miatt is szántást ingyen vállalóknak: Vincze Attilának a lóekével való szántásért és boronálásért, Borbély Károlynak a traktorral való ekét sem kímélő szántásért, Báji Sándornak pedig az ekék kiélezéséért és a földben maradt betondarabba akadt traktoreke gyors kijavításáért. Hasonlóan köszönet illeti a 3 napszámost és 2 önkéntest, akik a telepítés szakszerűségében nem tűrtek megalkuvást, és ha kellett, sötétedésig dolgoztak az oltványok időben való elültetése érdekében.

Reméljük, hogy az oltványok származási helye és fejlettsége, a szakszerű ültetés a törmelékes talaj ellenére is biztosítja a fák és bokrok megfakadást és termőre fordulását. Ehhez kérjük Isten gondviselését és a téli csapadékot, hogy (lehetőség szerint biotermesztésben) biztosítsák a parókia és a jövő számára a friss fogyasztásra és befőzésre való gyümölcsöt.


Gyumolcsfotok - Telepites 2011

A fotóalbum megtekintéséhez kattintson a fenti képre!