2011. november 28., hétfő

Mesemondó- és szavalóverseny Érkeserűben

Mesemondó- és szavalóverseny Érkeserűben

erdon.ro / Bihari Napló
Rencz Csaba
2011.11.27

Bihar megye – Tizenhat településről érkezett több, mint 130 gyerek részvételével tartották meg Érkeserűben az elmúlt hét végén a Számadó Ernőről elnevezett V. Szavaló, és IV. Mesemondóversenyt.


Az eseménysorozat – mint arról beszámoltunk – csütörtökön kezdődött Érkeserűben, amikor felavatták Számadó Ernő író, költő szobrát. Másnap, pénteken reggel Faur-Kis Angéla, a Számadó nevét viselő keserűi iskola vezetőtanárának köszöntő szavai után kezdődött meg a szavalóverseny az V.-VIII. osztályosoknak, mely szombaton az I.-IV. osztályosoknak tartott mesemondóversennyel folytatódott. Összességében 133 kisebb-nagyobb diák vett részt a versenyen, kiket 16 érmelléki faluból és városból – Érkeserű, Kiskereki, Érmihályfalva, Éradony, Szalacs, Székelyhíd, Érsemjén, Nagykágya, Gálospetri, Ottomány, Értarcsa, Margitta, Asszonyvására, Érköbölkút, Érkörtvélyes, Érolaszi – kísértek el felkészítő pedagógusaik.

Versek, mesék

“Az én életem nem az enyém volt,/ Verset írtam, ha fát ültettem,/ Fiúk és lányok, értetek tettem.” Számadó Ernőnek az Én az ifjúság költője vagyok című verséből vett, a táblákra írt idézet fogadta a versenyzőket az osztálytermekben, ahol kategóriánként előbb a szavalók mondtak el egy kötelezően Számadó-, majd egy szabadonválasztott verset. Utóbbiak között főleg Petőfi és József Attila sorai hangzottak fel, de – az érmelléki lét szellemében – például Máté Imrét és Csiha Kálmánt is megidézték. A kisebbek, a mesemondók egy-egy úgynevezett varázsmesét kellett elmondjanak, ugyancsak koruk szerint két korosztályba sorolva.

Kapcsolódó programok

A versenyek szüneteiben néptánccal szórakoztatta az érdeklődőket a micskei Görböc néptánccsoport (pénteken), míg mindkét napon énekelt a helyi asszonykórus, illetve meg lehetett nézni a szövés, a gyékényfonás és a kézimunkázás hagyományait bemutató kiállításokat, illetve a Számadó-emlékszobát. Utóbbi gazdagodott is a hét végén, ugyanis a zsűriben is helyet foglalt F.Bathó Ida színművésznő a birtokában volt Számadó köteteket és leveleket ajánlott fel a gyűjteménynek. Újdonság volt, hogy idén először adták át az úgynevezett Számadó Díjat, melyet egy-egy diák vehetett át a szavalóknál és a mesemondóknál egyaránt.

Eredmények, díjazottak

Szavalók, V.-VI. osztályosok: 1. Papp István és Kovács Csenge, 2. Kelemen Lilla, 3. Badar Yvette (valamennyien Érmihályfalva); VII.-VIII. osztályosok: 1. Keresztúri Zsuzsa (Semjén), 2. Nagy Ervin (Kereki), 3. Bara Dávid (Érmihályfalva), Számadó Díj: Nagy Krisztina (Érmihályfalva)

Mesemondók, I.-II. osztályosok: 1. Karancsi Mátyás (Olaszi), 2. Adorján Johanna (Margitta), 3. Koncz Richárd, Móricz Letiszia és Eperjesi Barnabás (Kereki), Nyíri Enikő (Semjén), Tóth Angéla és Kóródi Viktor (Adony), Both Alexandra (Keserű); III.-IV. osztályosok: 1. Horváth Vivien (Margitta), 2. Nagy Bálint és Fazekas Nikolett (Margitta), Izsó Evódia (Tarcsa), 3. Kovács Tábita (Margitta), Blága Dávid (Keserű), Molnár Nikolette (Körtvélyes). Számadó Díj: Borsi Babett (Margitta). A zsűri átadott továbbá számos különdíjat, oklevelet és dícsértet is.