2009. augusztus 10., hétfő

Érkeserűi bibliahét öcsödi vendégekkel

Érkeserűi bibliahét öcsödi vendégekkel

Bihar megye – Rendhagyó bibliahét kezdődött meg vasárnap Érkeserűben: nem csak helyi gyerekek vesznek részt rajta, de Öcsödről (nagyközség Jász–Nagykun–Szolnok megyében, Magyaroszág) érkezett vendégek is.


Érkeserűi bibliahét öcsödi vendégekkel


Az érkeserűi és az öcsödi reformátusok 2003–ban vették fel egymással a kapcsolatot, de a tulajdonképpeni összekötő szálak több száz éve fonódtak egybe. Mint Oroszi Magda érkeserűi lelkésztől megtudtuk, a tatárjárás idején menekülő öcsödiek egy része Érkeserűben lelt menedékre, majd később innen tértek vissza otthonukba. Azoknak az időknek az emléke, hogy Öcsöd egyik részét ma is Keserűnek nevezik, a másikat pedig Váncsodnak (község Hajdú–Bihar megyében), jelezve, hol vészelték át a viharos időket, majd honnan tértek vissza az ott lakók.

Hétfőn kezdődött

A bibliahét – melynek címe (Az igazi kincs) és témája azonos a máshol tartottakéval – vasárnap délelőtt ünnepi istentisztelettel kezdődött, melyen Péntek Ágnes öcsödi lelkész szolgált. Prédikációja alapigéjét Lukács evagéliumából vette, és arról szólt, hogy a Jézus tanítványaivá válás közösséggé formálja a hívőket, bárhol is éljenek. Ugyanakkor ünnepnek nevezte az alkalmat, amikor Keserűben vendégeskedhetnek, csakúgy, mint mikor ők lehetnek a házigazdák. A szolgálatot Oroszi Magda köszönte meg, jelképes ajándékot is átadva, a gyülekezettel pedig közölte (aki még nem tudta), hogy a már pénteken megérkezett öcsödiekkel voltak kirándulni, a bibliahét pedig hétfőtől kezdődik (kezdődött).

Meghívó viszontlátogatásra

Naponta 9.30 és 13 óra között foglalkoznak a gyerekekkel, a héten tanultakról pedig vasárnap adnak számot a gyülekezet előtt. A bibliahéten az öcsödiek 11 fős, gyerekekből és felnőttekből álló küldöttsége is részt vesz. A keserűieknek – legalábbis küldöttségüknek – a közeljövőben alkalmuk lesz viszonozni a látogatást, Péntek Ágnes két alkalomra is meghívást tolmácsolt. A jövő héten falunapot tartanak (erre külön várják az érmellékiek focicsapatát), majd szeptember 20.–án templomuk fennállásának 220. évfordulóját ünneplik, amikorra Bölcskei Gusztávot, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspökét is várják.


Erdon.ro