2009. július 18., szombat

Ifjúsági hét holland vendégekkel

Július 5. és 9. között ifjúsági hetet tartottunk melyen vendégül láttuk a hollandiai Aalten-i protestáns gyülekezet katekizációs csoportjának 8 fiatalját és az őket elkísérő 4 felnőttet, a gyülekezetünket is segítő SCOE alapítvány szervezésében. Vendégeink nemcsak kikapcsolódni, hanem a helyi viszonyokkal ismerkedni, keményen dolgozni és a rászorulókon segíteni érkeztek.


A vasárnap délután érkező csoport felnőtt tagjait az újonnan épült parókiarészben, míg a fiatalokat gyülekezetünk ifjainak családjánál szállásoltuk el. A családoknál tulajdonképpen csak aludtak és reggeliztek, az egész napos program a gyülekezeti teremhez és udvarához kötötte őket.

Az első délelőtt a faluval ismerkedtünk meg, megtekintettük a református templomot - annak tornyában is voltunk -, a helyi általános iskolát és a római katolikus templomot, ismerkedtünk a vidéki életvitellel.




Holland testvéreink segítőszándékának "ékes" bizonyítéka, hogy két napon át - hétfőn és szerdán - keményen dolgoztak: ki az új parókiarész belső festését, ki a gyülekezeti ház udvarán nemrég felépített csűr külső festését vállalta, de volt, aki keményebb munkát kért: kavicsot hordott talajburkolásnak illetve talajt egyenlített. A belső festéshez való latex-festéket valamint a csűr OSB-lapjaira való akril alapú festéket, minden eszközével együtt a hollandok hozták.



A mi fiataljaink is besegítettek a festésbe, bár rájuk inkább a főzés, terítés, felszolgálás, beszerzés feladata hárult. Állandó segítségünkre volt egyházközségünk kántornője és harangozónője is, akik áldozatos munkájáért ezúton is köszönetet mondunk. De köszönet illeti mindazokat, akik terménnyel, élelmiszerrel, itallal vagy pénzzel járultak hozzá a rendezvényhez. Igyekeztünk holland vendégeinket a magyar konyhával megismertetni, ezért a menüben olyanok szerepeltek, mint borjúpörkölt, babgulyás, bográcsgulyás, töltött káposzta, halászlé, kemencében sült kiskürtős és túróstészta, a felnőttkorúak számára pedig az ízes bihari szilvapálinka. Az étkezések előtt a fiatalok felolvasták a napi bibliai igéket magyarul és hollandul, illetve asztali imát mondtunk mikor magyarul, mikor angolul vagy éppen hollandul.



A kedd a kikapcsolódás és kirándulás napja volt. Az esőt kikerülve délelőtt érkeztünk a szárkói (Sarcau) termálfürdőbe. Sokan először láttak termálvizes medencét, de emellett kihasználtuk a hidegvizű medencét és a focipályát is, ahol holland-magyar barátságos mérkőzésre is sor került. Délután a gálospteri tájházat látogattuk meg, hogy az egykori és mai érmelléki életet megismerhessük.



A munkát és a szórakozást követően a diakóniára is sort kerítettünk: szerda délután gyülekezetünk nagyon szegény vagy fogyatékos családjainak, személyeinek vittünk élelmiszer és ruhacsomagot. Hisszük, hogy a holland fiatalok nemcsak a szegényes életkörülményeket látták, hanem a diakónia fontosságát is megérezték - mint jövendőbeli gyülekezeti tagok.


A hét folyamán, vacsora utáni nagyon rövid diaveítéseken keresztül igyekeztünk vendégeinkkel megismertetni a romániai magyar helyzetet, a két ország és Erdély múltját, a magyarság szimbólumait, híres szülötteit, hungarikumait. Ehhez kapcsolódott a szerda délutáni program is: a "Pusztai farkasok" hagyományőrző íjászcsoport bemutatója is. Nemcsak a honfoglaló magyarok harci erejéről kaptunk bemutatót, de mi magunk is kipróbálhattuk az íjakat és a dobócsillagokat - amely minden korosztály számára különleges élmény volt.



Csütörtökön meglátogattuk az érseléndi református templomot is, amelynek építkezési munkáit ugyanaz az Aalten-i gyülekezet is támogatta. Megtekintettük még az érseléndi vasútállomást és az érmihályfalvi piacot is. Délután kiszekereztünk a Lovas-tanyára, ahol nyeregben próbálhattuk ki a lovaglást, a kisebbek pónilóra ülhettek, sőt még egy árván maradt őzikét is simogathattunk.



Az ötnapos találkozás méltó záróakkordja a búcsúbuli volt: az elmaradhatatlan szalonnasütés és grillezés - tábortűzzel és zenével. Pénteken reggel pedig sor került a búcsúzásra és ajándékcserére.



Hisszük, kiváló közösségépítő alkalom volt ez mindkét fél számára; építő és önálló munkára serkentette mind gyülekezeti tagjainkat, mind ifjainkat, megismerkedhettünk egymás kultúrájával, életvitelével. Isten áldását kérjük hollandiai keresztyén testvéreink életére, valamint mindazok életére és munkájára, akik rendezvényünkhöz hozzájárultak. Isten tartsa meg a jövőben is keresztyén közösségeinket!

Az eseményről készült fotók megtekinthetőek gyülekezetünk webalbumában:




Aalten-Chesereu D1-Preparations


Aalten-Chesereu D2b-Chesereu


Aalten-Chesereu D2a-Painting


Aalten-Chesereu D3a-Sarcau


Aalten-Chesereu D3b-Galospetreu


Aalten-Chesereu D4a-Painting


Aalten-Chesereu D4b-Archers


Aalten-Chesereu D5a-Silindru


Aalten-Chesereu D5b-Farm


Aalten-Chesereu D5c-Closing Party